Category Archives: Forskning

Nyt studie: Næsten 60 % af drivhusgasser fra KØD i fødevareproduktion

Et nyt studie fra USA opgør hvor meget den globale fødevareproduktion – i særdeleshed produktion af kød – udleder af drivhusgasser. Størstedelen af landbrugsjorden bliver brugt til at fodre dyr med, som så derefter bliver lavet til fødevarer til mennesker.

“For at producere mere kød skal du fodre dyrene mere, hvilket så genererer flere udledninger. Man skal bruge mere biomasse til at fodre dyr for at få den samme mængde kalorier. Det er ikke særlig effektivt.” Siger en af forskerne bag undersøgelsen.

Undersøgelsen fandt af for at producere 1 kg hvede udledes 2,5 kg. drivhusgasser, mens 1 kg oksekød udleder 70 kg., altså markant højere. Atul Jain, der er medforfatter på undersøgelsen, tilføjer:

“Emissionerne er i den højere ende af, hvad vi forventede. Det var lidt af en overraskelse.”

Globalt udleder fødevareproduktion ca. 17 milliarder tons drivhusgasser årligt, hvoraf USA står for ca. 35 % af udledningen. 57 % af udledningen kommer fra kødproduktion. Næsten en fjerdedel af den samlede drivhusgasudledning fra fødevare produktion, kommer fra udledningen fra produktion af oksekød.

Læs mere hos The Guardian: https://www.theguardian.com/environment/2021/sep/13/meat-greenhouses-gases-food-production-study

Gør din hund vegetarisk og spar på CO2 regnskabet

Selvom vi alle elsker vores husdyr, kan de også være miljømæssig belastning, da mange husdyr spiser foder med kød i. Den mest oplagte mulighed for at modvirke denne miljøbelastning er at gøre vores kæledyr vegetariske. Og her er der forskel på hvad man kan med hunde og katte, katte er nemlig mere afhængige af foder med kød. Charlotte Bjørnvad fra Københavns universitet forklarer:

“Hunde kan godt leve vegetarisk. Hvis man kombinerer nogle af de her vegetabilske produkter med højt indhold af protein (…) så kan man godt sammensætte en vegetarisk diæt til dyr.”

Selvom hunden er i familie med ulven, som hovedsageligt spiser kød, kan hunde altså godt leve mere klima-venligt.

Læs også: Veganere lever længere end vegetarer.

Det kan f.eks. være en god ide at udskifte kød med proteinholdige alternativer, såsom bønner og æg. Jannick Schmidt fra Aalborg universitet advarer dog mod at være forhastet, og fremhæver at man skal sætte sig ind i hvad man gør, inden menneskets bedste ven bliver fuldt ud vegetar:

“Det kræver lige lidt tilvænning, fordi proteiner har en god smag. Men fedt har også en god smag for hunde, så man kan godt lykkes med at lave en smagfuld vegetarisk diæt for hunde, som de gerne vil spise.”

Både Jannick Schmidt og Charlotte Bjørnvad deltager i radioprogrammet Klimatestamentet, hvor de deler ud af deres viden om vores kæledyrs klima- og miljøbelastning, og tips til hvordan man kan begrænse den.

Læs mere hos DR og hør programmet Klimatestamentet:

https://www.dr.dk/nyheder/viden/klima/menneskets-bedste-ven-er-klimaets-fjende-goer-fido-til-vegetar

Nyt studie: Veganere lever længere end vegetarer

Nyt studie fra forskere ved Massachusetts General Hospital, viser mere om konsekvenserne ved at spise kød, være vegetar eller veganer. Forskerne har studeret sammenhængen mellem dødsårsager, sundhed og kost blandt 130.000 personer over en periode på ca. 30 år.

Ledende forsker for studiet Dr. Mingyang Song siger:

“Overordnet understøtter vores resultater vigtigheden af kilder til protein i kosten, i forhold til langsigtede helbredsproblemer. (…) Vores resultater tyder på, at folk bør overveje at spise flere planteproteiner end animalske proteiner, og når de vælger blandt kilder til animalsk protein, er fisk og kylling sandsynligvis bedre valg.”

Læs også: At spise grønt forbedrer din tarmflora.

Forskerne har bla. opdaget, at en stigning i indtag af kalorier fra plante baseret kost på bare 3 procent, giver et gennemsnitligt fald på 12 procent i sandsynligheden for at få en hjertesygdom. Hvis man derimod vælger at forøge andelen af animalsk protein i ens kost med 10 procent, giver det en stigning på 8 procent sandsynlighed for at dø af en hjertesygdom.

Også i forskellen mellem vegetarisk og vegansk diæt, fandt forskerne en forskel: Hvis du udskifter protein fra æg med plante baseret protein, giver det en 19 procent reduktion i risikoen for dødsfald af sundhedsbaseret sygdom.

Studiet er publiceret i tidsstriftet JAMA Internal Medicine Journal. I The Independent kan du læse et uddrag af studiet:

http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/vegan-meat-life-expectancy-eggs-dairy-research-a7168036.html