Category Archives: Interview

Veganerpartiet ekskluderer stifter

Veganerpartiet blev stiftet i oktober 2018 af Michael Monberg og Henrik Vindfeldt. Partiets erklærede målsætning var et opgør med konventionelt landbrug ved at omstille til plantebaseret fødevareproduktion. Og nu er den ene medstifter Henrik Vindfeldt ekskluderet fra partiet.

“Der har været to fløje i partiet. Og jeg repræsenterer en moderat fløj, der er interesseret i at tale politik og gerne vil have en landbrugsreform« siger Vindfeldt.

I følge partiet skulle han have opført sig “ikke seksuelt” krænkende. Han uddyber selv:

»Der er en anden fløj, som gerne vil udskamme kødspisere, og det er jeg bare ikke enig i. Der har været en idealistisk og en politisk uenighed i en periode. Det er blevet til et opgør, der er blevet rigtig grimt nu«.

Læs også: Plantefars ser ud til at være eksport succes!

Henrik vil kæmpe for at komme til ind i partiet og fortsat kæmpe for at reformere den danske landbrug. I august 2020 fik Veganerpartiet nok underskrifter til at opstille til Folketinget.

Læs mere hos Politiken: https://politiken.dk/indland/art8563503/Veganerpartiet-ekskluderer-stifter-for-krænkende-adfærd

 

 

Første helt veganske bjergbestiger på toppen af Mt. Everest

Første bjergbestiger når toppen af Mt. Everest på 100 % vegansk vis. Bjergbestigeren Kuntal Joisher valgte ikke bare spise vegansk under opstigningen, alt hans tøj og udstyr var også uden animalske aftryk.

“Fra handsker til termotøj, til sokker, endda min tandpasta, min solcreme og hele vejen til min håndcreme – alt var vegansk” siger han.

Det er anden gang, at Kuntal når de 8.848 m. til toppen af Mt. Everest. Første gang han besejrede bjerget, var i 2016. Dengang var det “kun” hans mad som var vegansk og ikke hele hans oppakning.

Ved den seneste bestigning overlevede Kuntal på veganske pizzaer og vegansk kosttilskud.

 

Læs den fulde historie her:

https://www.irishpost.com/news/vegan-man-climbs-mount-everest-100-animal-free-kit-168103

Gør din hund vegetarisk og spar på CO2 regnskabet

Selvom vi alle elsker vores husdyr, kan de også være miljømæssig belastning, da mange husdyr spiser foder med kød i. Den mest oplagte mulighed for at modvirke denne miljøbelastning er at gøre vores kæledyr vegetariske. Og her er der forskel på hvad man kan med hunde og katte, katte er nemlig mere afhængige af foder med kød. Charlotte Bjørnvad fra Københavns universitet forklarer:

“Hunde kan godt leve vegetarisk. Hvis man kombinerer nogle af de her vegetabilske produkter med højt indhold af protein (…) så kan man godt sammensætte en vegetarisk diæt til dyr.”

Selvom hunden er i familie med ulven, som hovedsageligt spiser kød, kan hunde altså godt leve mere klima-venligt.

Læs også: Veganere lever længere end vegetarer.

Det kan f.eks. være en god ide at udskifte kød med proteinholdige alternativer, såsom bønner og æg. Jannick Schmidt fra Aalborg universitet advarer dog mod at være forhastet, og fremhæver at man skal sætte sig ind i hvad man gør, inden menneskets bedste ven bliver fuldt ud vegetar:

“Det kræver lige lidt tilvænning, fordi proteiner har en god smag. Men fedt har også en god smag for hunde, så man kan godt lykkes med at lave en smagfuld vegetarisk diæt for hunde, som de gerne vil spise.”

Både Jannick Schmidt og Charlotte Bjørnvad deltager i radioprogrammet Klimatestamentet, hvor de deler ud af deres viden om vores kæledyrs klima- og miljøbelastning, og tips til hvordan man kan begrænse den.

Læs mere hos DR og hør programmet Klimatestamentet:

https://www.dr.dk/nyheder/viden/klima/menneskets-bedste-ven-er-klimaets-fjende-goer-fido-til-vegetar

Femina gør her opmærksom på 4 ting, hvis du vil spise mere vegetarisk.

Femina kommer her med 4 råd, som du kan være opmærksom på, hvis du vælger at spise mere vegetarisk:

  • Få dækket dit behov for flerumættede omega-3-fedtsyrer med f.eks. hørfrøolie.
  • Vær opmærksom på at få nok B12-vitamin. Femina anbefaler veganere at tage kosttilskud med B12-vitamin i, ellers kan du spise æg eller mælkeprodukter.
  • Æg og mælk er gode kilder til protein.
  • Vær opmærksom på dit C-vitamin og jern-optag hvis du er vegetar og kvinde. C-vitamin fremmer optagelsen af vegetabilsk jern.

Med disse gode råd er der ingen undskyldning for at skære ned på, eller helt fjerne kød i maden.

 

Du kan læse Feminas artikel med uddybende forklaringer af her:

http://www.femina.dk/sundhed/kost-motion/saadan-faar-du-nok-som-vegetar

Slagter butikker i Fredericia udsat for hærværk

Slagter Gregersen i Fredericia udsat for hærværk fra veganere?

Butiksindehaver og slagter Frank Gregersen har flere gange oplevet af få malet graffiti på ruderne til sin slagter butik i Fredericia.

Veganske aktivister fra aktivistgruppen Direct Action Everywhere har sympati for hærværket:

“Jeg kan godt forstå, at det må være frustrerende for slagteren, men et par tuschstreger er ingenting i forhold til den lidelse og den tortur, han påfører dyrene. Han tager levende liv, og det er så vigtigt, at nogen sætter fokus på de frygtelige ting, der sker inde i den butik – og mange andre steder i Danmark” udtaler Lasse Elkjær fra Direct Action Everywhere.

Anderledes lyder det fra Kevin Lund, som selv har været veganer i to år, og som har oprettet Facebook-gruppen Friendly Vegans, han mener ikke at det er i orden at begå hærværk:

“Jeg synes ikke, det er i orden, at man klasker flere tusinde smågrise i gulvet lige foran deres mor og afliver dem, og det må vi prøve at få danskerne til at forstå. Men på en stille og rolig måde. En slagter er ikke et dårligt menneske, han udfører bare sit arbejde. Du kan ikke trække det her over hovedet på folk. Veganisme er ikke en revolution, men en proces” siger han.

Kevin Lunds Facebook-gruppe har i skrivende stund over 3.500 medlemmer.

 

Læs mere hos TV 2 her:

http://nyheder.tv2.dk/samfund/2016-09-21-aktivistiske-veganere-om-haervaerk-hos-slagter-tuschstreger-er-intet-ved-siden-af

Giver Warszava København vegetar-baghjul?

Polens hovedstad Warszawa og andre større polske byer rider lige nu på en vegetarisk bølge, hører vi i dette indslag fra P1 Morgen.

DR journalist og vegetar (med polske rødder) Clara Binczak fortæller om alle de nye forskellige restauranter og trendy caféer i Warszawa. De hippeste steder skiller sig ud markedsfører sig specifikt på at være vegetariske – helt og aldeles kød-fri. Lige nu er vegetarburgere ekstra populære. Specielt dem lavet af unge smarte polske kokke, fra bunden af gode polske råvarer. Burgerbollerne bliver for tiden meget brugt grøntsager som rødbeder oa.

Clara fremhæver værdier som sundhed og dyre velfærd, som hovedårsagerne til denne vegetariske trend.

I den landlige del af Polen, ser det dog anderledes ud. Her står det stadigt sløvt til med vegetarisme. Her oplever Clara at kød stadig er den vigtigste del af menuen.

Hør hele interviewet her hos P1 Morgen:

http://www.dr.dk/radio/ondemand/p1/p1-morgen-2016-07-26#!/01:36:42