Category Archives: Nyheder

Efterskole har skåret markant på kødforbrug

På Horne Efterskole i Nordjylland har de i køkkenet valgt at skrue markant ned på kødet i maden til eleverne. Ændringerne til et mere kødfrit køkken opstod som en følge af en intention om at købe bedre og flere lokale råvarer. Køkkenchef Uffe Truelsen siger:

“Ideen var, at jeg gerne ville købe flere bedre og lokale fødevarer, uden at vi skulle bruge flere penge. (..) Det er super vigtigt for, at vi sætter så lille et aftryk på kloden som overhovedet muligt.”

Udover at have skåret ned på kødforbruget, har køkkenchefen også valgt at fokusere mere på økologi, hvilket har resulteret i at ca. 85 % af råvareindkøbende er økologisk.

Læs også: Alternativet vil ligge afgifter på kødprodukter

Og det lader til at eleverne tager imod initiativet, for som en af efterskolens 10. klasses elever udtaler:

“Jeg tænker meget over klimaet. Jeg var også vegetar en måned heroppe, for at prøve det. Og det var for miljøet og klimaet. Og det var fedt. Jeg kan godt lide, at der ikke er så meget kød, og at vi får alternativer til kødet.”

På en gennemsnitsdag i efterskolens køkken ligger kødforbruget på ca. 26 gram, hvilket også er lavt pga. flere ugentlige kødfri dage, og fordi at kødpålægget er skåret fra på morgenbuffeten. Til sammenligning spiser en dansker 48 kg kød (kilde: Landbrug og Fødevarer) om året, hvilket svarer til 131 gram kød dagligt i gennemsnit.

Læs den fulde historie på DR:

https://www.dr.dk/nyheder/viden/klima/efterskolekok-de-unge-har-slet-ikke-brug-alt-det-koed

Ny plantefars revet ned af hylderne

Det nye “plantefars” fra producenten Naturli’ bliver revet ned af hylderne. Plantefarsen, som er lavet af bla. hvede- og sojaprotein, rødbede, mandler og svampe, kan købes i mange af Dansk Supermarkeds butikker, som flere steder melder om udsolgt. Den store interesse for produktet er kommet bag på både producenten Naturli’ og Dansk Supermarked:

“Det er simpelthen været revet væk i alle landets butikker. Vi øger produktionen hele tiden” siger Christian Toft, Dansk Supermarked.

Plantefarsen fik for alvor opmærksomhed i slutningen af sidste år pga. af omtale i dagspressen. Farsen fra Naturli’ kan købes i ca. 600 i hele landet.

Læs også: Plejer butikker mænds urinstinkter?

Danmarks anden store dagligvarekæde Coop har også lignende kød-imiterende produkter. Disse indeholder dog æggehvide.

 

Læs mere i Politiken:

https://politiken.dk/mad/art6285423/Danskerne-fl%C3%A5r-det-nye-veganske-hakkek%C3%B8d-op-af-k%C3%B8ledisken

60 % stigning i salg af plantekød

Danske dagligvarebutikker oplever stor stigning i salget, af det man kan kalde “plantekød” – et alternativ til kød, som bla. kan være lavet at hvedeprotein og soja. Analysechef fra Coop Lars Aarup udtaler:

“Vi ser en udvikling, hvor salget af det, som vi kalder kødalternativerne, er et marked i eksponentiel vækst. Vi kan se en nedgang i salget af kød, specielt firbenet kød, og jeg tror, vi kommer til at se meget mere til bønner, linser, ærter og andre grove grøntsager. Det er en udvikling vi er meget optagede af”.

Butikkerne i Coop oplevede en stigning på 60 % i salget af “plantekød” fra 2015 til 2016. Lars Aarup fremhæver dog at salget af kødalternativer stadig kun udgør en promille af det samlede kødsalg.

Læs også: Bill Gates vegetarkød får gode anmeldelser. 

Sociolog Birthe Lindahl mener at denne stigning kan ses som en del af en større international trend, hvor bla. andet lande som Holland og Tyskland er førende:

“Det er en kæmpe tendens både i Danmark og især i Tyskland og Holland, hvor man har et mærke, der hedder Vegan. Det er et kendetegn ligesom Ø-mærket i Danmark. Vegan er blevet et symbol på en livsstil, som folk køber ind på. Det er i høj grad sammenkoblet med yoga og meditation og er centreret omkring fysik wellbeing. Folk lader være med at spise animalsk, fordi det simpelthen føles godt” siger Birthe Linddal.

I følge Lars Aarup fra Coop skal stigning i salg af “plantekød” ses i sammenhæng med en anden trend, nemlig en stigende interessere for at spise mere grønt.

 

Læs den fulde historie hos Berlingske Tidende:

https://www.b.dk/nationalt/eksplosiv-vaekst-tofu-og-roedbedeboeffer-er-ikke-laengere-kun-for-de-frelste-faa

 

Kødkrig på Christiansborg

Snapstinget, Folketingets kantine, er ved at indføre en fast ugentlig kødfri dag. Udsigten til ikke at kunne spise kød dagligt har dog skabt et ramaskrig blandt politikerne.

Læs også: Alternativet vil ligge afgifter på kødprodukter

Søren Espersen fra Dansk Folkeparti har været pænt oppe i det røde røde felt og udtaler:

“Det er fint, som det er nu, hvor der både er kød og salater til vegetarerne. Hvorfor straffer man os, der kan lide kød, når vegetarerne får deres mad hver dag? Jeg forstår ikke, at det skal laves om. Folk skal da have det, de vil have? Det er bestemt ikke fint med et miljøpolitisk tiltag som dette. Dem, der vil spise som kaniner, kan gøre det, men vi skal have vores kød”

Ud over Søren Espersen, har også politikere fra Venstre givet deres mening om kødfri dage i Snapstinget til kende. Torsten Schack og Jakob Engel-Schmidt tog en tur forbi den lokale pølsevogn for at få deres kød abstinenser dulmet.

Rasmus Nordqvist fra Alternativet tager dog anderledes positivt imod forslaget:

“Vi skal alle sammen rykke ved vores vaner og indse, at vi har et ansvar for de klimaforandringer, der er. Og her bliver vi blandt andet nødt til at se på vores forbrug af kød. Det skal vi også være åbne for herinde”

udtaler Rasmus Nordqvist til BT.

Snapstinget forsøgte tilbage i 2009 at få indført kødfri-dage, det blev dog stoppet at Folketinget. Forhåbentligt blæser der nu mere vegetar-venlige vinde, så det i denne omgang lykkes at få en kødfri dag for vores folkevalgte.

Læs den fulde historie hos BT:

http://www.bt.dk/politik/folketinget-indfoerer-koedfrie-dage-i-kantinen-df-raser-hvorfor-skal-vi-tvinges

Find din veganske is i sommervarmen.

Is-spisningssæson er for alvor igang og denne sommer er der flere nye is varianter.

Hos mange is-producenter er der endda mulighed for at købe vegansk is. Fælles for bla. Frisko og Premier Is er at de i år har et udvidet antal af veganske is, og derudover tilføjet mange nye varianter uden gluten og laktose.

Frisko har endda lavet en vegansk is brand: Choice, for som Brand manager Signe Skovgaard siger:

“Vi har valgt at sætte mere fokus på det, efter vi har samlet det hele under navnet Choice og dermed gjort det nemmere for de forbrugere, der ønsker vegansk eller laktose- og mælkefri is, at finde frem til de produkter de kan spise”

Læs også: 6 restauranter med gode vegetarretter i Århus

Hos Premiere Is har der også været fokus på at udvikle is til veganere og til is-spisere med allergier. Deres populære Kæmpe Eskimo er nu også i en vegansk, gluten og laktose-fri udgave.

Hvilken is skal du nyde i sommerens løb?

Se sommerens nye isvarianter og find de veganske i denne MetroExpress artikel:

https://www.mx.dk/nyheder/danmark/story/30154416

Tang i ko-kost reducerer metangas bøvser med op til 99 procent.

Har du ikke helt fået skåret al oksekødet væk fra din mad, eller leder du efter gode nyheder for verdens miljø, så er her en opmuntrende nyhed: Australske forsker har opdaget, at tang kan reducere udslippet af drivhusgasser ved oksekødsproduktion.

Når køerne – fritgående eller i stald – spiser græs og andet foder producerer det store mængder af drivhusgassen metan. Køernes bøvser dagligt i gennemsnit 200 – 500 liter gas ud i atmosfæren. Dette er en stor belastning for vores klima, da metangas er op til 30 gange så bidragende til global opvarmning som drivhusgassen CO2.

Læs også: Alternativet vil have afgift på kødproduktion.

Forskere ved James Cook University i Australien har dog fornyligt opdaget at noget så simpelt som tang kan reducere køernes bøvser markant.

Ved laboratorie forsøg lykkedes det at reducere udledningen af metangas med op til 99 procent. Forskerne mener derfor, at man kan reducere mængden af metangas fra oksekødsproduktion markant ved at bruge almindeligt tang i foderet til køerne.

Da der er lang vej endnu inden vi får reduceret, eller helt fjernet – oksekød fra verdens fødevareproduktion, må vi i mellemtiden ”nøjes” med færre drivhusgasser med hjælp fra almindeligt tang.

Læs det fulde uddrag fra forskningen i Berlingske:

http://www.b.dk/globalt/tang-kan-stoppe-koboevsers-bidrag-til-global-opvarmning

 

Bill Gates’ ”vegetarkød” får overvejende gode anmeldelser.

Efter at verdens rigeste mand – Bill Gates – har brugt ca. 80 millioner dollars(!) på at lave vegetarisk kød ud af grøntsager er anmeldelserne kommet ind. Og de er overvejende positive.

”Den var så lækker, at mit hovede eksploderede”

Er en reaktionerne fra den amerikanske restauratør David Chang. Restauratøren vil nu servere en burger med dette “vegetar-kød” på sine Momofuku restauranter, restauranter som ellers hovedsageligt serverer retter med kød.

Læs også: Debat: Mere gris og mindre ko?

Hovedingredienserne i ”vegetarkødet” fra Impossible Foods er hvede, kokosolie, kartoffelprotein, hvilket gør at det smager af – og steger som kød.

Så hvis du en gang i mellem savner smagen af kød, men stadig ikke vil være med til at slå dyr ihjel eller belaste miljøet, er det måske en mulighed.

Læs videre i Ingeniøren og find også ud af hvad Coops analysechef mener er fremtiden i markedet for vegetar mad i Danmark:

https://ing.dk/artikel/madanmeldere-roser-bill-gates-vegetar-burger-skyerne-185815

Hollandsk veganer nægtet schweizisk statsborgerskab.

I mens debatten raser om danskhed her i landet står det anderledes til i alpelandet Schweiz. Her er en hollandsk vegansk kvinde nægtet statsborgerskab bla. pga. en kampagne imod koklokker, som hun mener er dyremishandling.

Se også: Her er verdens top 10 veganer byer.

Ansøgning om statsborgerskab blev afvist med begrundelse i hun ikke lever op til traditionelle schweiziske værdier. Iflg. hende selv arbejder hun ikke imod disse værdier, men for dyrevelfærd og at hun håber fortsat på at få schweizisk pas, for som hun udtaler:

”Jeg har venner og familie her. Jeg har arbejdet her og deltager i det sociale liv. Jeg var endda medlem af skolebestyrelsen for et par år siden.”

Nu overvejer hun at gå ind i politik for at få ændret afslaget.

 

Læs hele historien hos Berlingske her:

http://www.b.dk/globalt/hollandsk-veganer-var-for-irriterende-til-at-blive-schweizisk-statsborger

 

Mere gris og mindre ko?

Skal kødspisere hellere spise mere svinekød end oksekød.

Thea Louise Munk Hansen skriver i dette humoristiske debatindlæg, om nogle oplevelser fra sit arbejde med at formidle omkring at leve vegetarisk, overfor arbejde børn og unge:

“De klamrer sig til deres pizzaboller med skinke, og jeg har sågar oplevet en dreng i 7. klasse, der demonstrativt åbnede en pakke pink salami og sendte den rundt, som var det flødeboller på en fødselsdag, selv om den nok indeholdt flere e-numre end egentligt kød.”

Læs også: Politisk forslag om afgift på oksekød fra Alternativet.

Og det lader til at være nemt at formidle til skole-eleverne:

 

“Det kræver ikke ret mange børnevenlige grafer at drage en konklusion: Animalske fødevarer påvirker miljøet meget i negativ retning, men der er en synder, der topper listen med den længste straffeattest: koen. Det er et ret nemt budskab at forstå i 7. klasse. Hvis man ikke vil opgive sit kød, har man stadig den mulighed at prioritere om i sit kødforbrug” skriver hun videre.

 

Læs hele debatindlægget på i Politiken her:

http://politiken.dk/debat/debatindlaeg/ECE3423974/vi-skal-have-meget-mere-gris-paa-gaflen/

Skal du rejse? Her er verdens top 10 veganerbyer.

Næste gang du rejser på ferie, kan du overveje at besøge nedenstående byer. De er nemlig blevet kåret som verden førende veganer byer ifølge PETA. Og det er ikke nødvendigt at rejse langt for at får kvalitet vegansk mad – tætteste by på listen er Berlin.

Kenneth Ibsen fra Dansk Vegetarforening udtaler til Jyllands-Posten:

”Jeg har lige været i Berlin, vegetarernes paradis her i Europa, hvor der findes rigtig mange vegetariske og veganske cafeer og restauranter. Jeg ved ikke præcis, hvorfor tyskerne er længere fremme, men et bud på, hvorfor Berlin har sådant et bredt udvalg af vegetariske og veganske muligheder, er, at der er et større kunstnerisk vælde og dermed også et større frisind og grundlæggende respekt for andres liv, herunder også dyrenes.”

Her er listen fra PETA over verdens førende veganer byer:

  • Portland (Oregon), USA
  • Berlin, Tyskland
  • New York, USA
  • Los Angeles, USA
  • Tel Aviv, Israel
  • Honolulu, Hawaii, USA
  • Taipei, Taiwan
  • Detroit, USA
  • Toronto, Canada
  • Chennai, Indien

Så nu kender du dine næste rejsemål!

Læs mere hos Jyllands-Posten:

http://jyllands-posten.dk/livsstil/ECE8910460/spis-groent-her-er-verdens-bedste-veganerbyer/